Financieel

Direct contact?

085 00 434 75

info@energieplan.nl

Kantoortijden

maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00
zaterdag & zondag gesloten
eenvoudig inzicht in uw verbruik met de EnergiePlan app

Subsidies

Veel maatregelen om energie te besparen kosten geld. De één betaalt dit van z'n spaargeld, de ander sluit een lening af of doet het via zijn hypotheek. Door deze regelingen is het vaak mogelijk om budgetneutraal te verduurzamen oftewel zonder een directe investering.

EnergiePlan kan u naast het verrichten van de werkzaamheden ook ondersteunen bij de aanvraag van subsidies en de financiering. Zo is het bij sommige hypotheek­verstrekkers mogelijk om bij een verbouwing met energie­besparende maatregelen extra leen­capaciteit mee te financieren in de hypotheek. Waardoor het mogelijk wordt om zelfs meer dan 100% van de woningwaarde te lenen. In samenwerking met onze partners van AdviesUnie kunnen wij u helpen een duidelijk beeld te krijgen van de kosten en mogelijkheden met betrekking tot een financiering van de energie­besparende maatregelen.

Wij kunnen de mogelijkheden op een rij zetten voor u.

De overheid helpt met aantrekkelijke subsidies voor isolatie en duurzame energie.
Isoleert u twee of meer delen van uw huis, dan kunt u 20% terugkrijgen van de overheid. Maar u mag ook één isolatie­maatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Lees meer over de isolatie­subsidie. Ook een warmtepomp of zonneconnector wordt flink goedkoper dankzij de subsidie. En wist u dat er sinds 2021 ook een subsidie is voor aansluiting op een warmtenet? Met een energie­bespaar­lening kunt u goedkoop geld lenen. En in uw hypotheek kan u ook extra ruimte krijgen om energie­besparende maatregelen te betalen. Wij zoeken voor u uit met welke lening u in aanmerking komt en met welke lening u het meest kunt besparen. Daarnaast kunnen wij u begeleiden met het aanvragen hiervan. Ten slotte kunt u de BTW op de aankoop en plaatsing van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Dat scheelt u 21% van de kosten.

Isolatie

U kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie ontvangen voor 5 typen isolatie­maatregelen. Dat kan als u eigenaar bent van de koopwoning en deze woning uw hoofd­verblijf is (of direct na de renovatie wordt).

Voorwaarden

  • Kiest u voor 1 isolatiemaatregel, dan moet u daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatie­maatregel zijn of u kunt kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
  • Als u HR++ glas en Triple glas combineert dan moet het totaal aantal m² te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 10m² zijn. U ontvangt voor maximaal 45m² subsidie. Het maximaal aantal m² blijft hetzelfde als u bij HR++glas en Triple glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren, u telt het aantal m² dan bij het glas op.
  • Bij de toepassing van HR++ glas of Triple glas dan moet dit ter vervanging van bestaand glas zijn.
  • Bij de toepassing van Triple-glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen.
  • Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
  • Kiest u bij het type isolatiemaatregel vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, voor het isolatie­materiaal lokaal gespoten PIR of PUR, dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatie­bedrijf. De uitvoering mag u niet zelf doen.
  • U vraagt maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel subsidie aan.
  • U heeft geen recht op subsidie als u al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatie­maatregel(en) heeft ontvangen.

Voorwaarden

Het mkb en andere zakelijke partijen kunnen vanaf 2021 subsidie aanvragen voor kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windturbines. Deze tijdelijke uitbreiding van de Investerings­subsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) loopt tot 31 december 2023. In 2021 is het budget €40 miljoen.

De subsidie is beschikbaar voor onder meer MKB-bedrijven, ondernemers in de land- en tuinbouw en maatschappelijk vastgoed zoals scholen, sport­verenigingen en theaters. Particulieren komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Windturbines en zonnepanelen

Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen heeft aanvragen van de subsidie alleen zin wanneer deze via een kleinverbruikers­aansluiting worden aangesloten op het Nederlandse elektriciteits­net. Een kleinverbruiks­aansluiting heeft een maximale doorlaatwaarde van 3x80 Ampère.

Alleen windturbine(s) met een rotoroppervlak van minimaal 50m² en maximaal 500m² komen in aanmerking voor subsidie. Voor een subsidie­aanvraag voor een windturbine­project dient de aanvrager in het bezit te zijn van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de windturbine.

Zonnepanelen komen in aanmerking wanneer het gezamenlijk piekvermogen minimaal 15kW en maximaal 100kW is. Voor zonnepanelen geldt tevens dat het netto verbruik via de klein verbruikers­aansluiting waarop de installatie wordt aangesloten in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag minimaal 50.000kWh moet zijn geweest.

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Investeert u als bedrijf in CO₂-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van €149 miljoen.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energie­rekening.

Kleinschaligheids­investeringsaftrek (KIA)

Als u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt u in aanmerking komen voor de klein­schaligheids­investeringsaftrek.