I.v.m. drukte kunnen momenteel geen nieuwe afspraken gemaakt worden

Direct contact?

085 00 434 75
info@energieplan.nl

Kantoortijden

maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00
zaterdag & zondag gesloten
eenvoudig inzicht in uw verbruik met de EnergiePlan app

Een korte introductie

Wat zijn PV panelen en zonnepanelen?

Steeds meer velden en daken worden voorzien van PV panelen, beter bekend als zonnepanelen. PV is een afkorting van 'Photovoltaic' en betekent 'conversie van licht in elektriciteit'. De panelen wekken dus elektrische stroom op door middel van het licht van de zon. Stroom die wij uit het stopcontact kunnen halen.

In de winter schijnt de zon misschien minder vel dan in de zomer, maar dat betekent niet dat er geen stroom kan worden opgewekt door de panelen. Zelfs als het bewolkt is valt er genoeg licht op om stroom op te wekken.

Blauwe en zwarte panelen

Vaak zie je twee soorten panelen blauwe en zwarte zonne­panelen. De blauwe zijn poly-panelen de zwarte zijn mono-panelen. Qua opbrengst is er weinig verschil tussen de blauwe en zwarte panelen. Vaak wordt een hogere wattpiek (Wp) aangeboden bij de mono panelen. De prijzen van de poly liggen wat lager, omdat de mono panelen toch netter oogt. Het poly-zonnepaneel doet het met indirect licht beter dan de mono-zonnepaneel. Het mono-zonnepaneel rendeert beter met direct licht. Maar bij het Nederlandse klimaat maakt dit in de praktijk een minimaal verschil.

een poly-paneel (blauw) naast een mono-paneel (zwart)

Omvormers

Een omvormer is een belangrijk onderdeel: het zorgt ervoor dat de opgewekte energie op de juiste spanning komt, zodat de stroom teruggeleverd kan worden aan het elektra netwerk.

Afhankelijk wat voor aansluiting u heeft en hoeveel vermogen op het dak ligt wordt de geschikte omvormer geselecteerd.

Zonnepanelen

Hoe zit het met de opbrengst?

Dit is afhankelijk van uw installatie, soort paneel dat u op uw dak welke sterkte de paneel heeft en hoeveel het wattpiek (Wp) vermogen op het dak ligt. De ligging van uw dak is ook belangrijk, net als de steilheid. Daarnaast heeft schaduw werk negatieve invloed op uw opbrengst, optimizers kunnen hiervoor een goede oplossing voor zijn.

Waarom zie je het steeds meer?

extra besparen dankzij subsidies Dit heeft te maken met de regelingen die hiervoor zijn en de snelle terug­verdien­tijd. Een investering op zonnepanelen brengt meer rendement met zich mee dan de rente op een bank.

Particulieren mogen de BTW op de installatie van de zonnepanelen terugvragen. Bent u een bedrijf, dan heeft u recht op verschillende subsidies.

Subsidies voor zakelijke aanschaf zonnepanelen

Dit jaar blijven de volgende subsidies voor zakelijke aanschaf van zonne­panelen van toepassing:

  • MIA - milieu-investeringsaftrek
  • EIA - energie-investeringsaftrek
  • KIA - kleinschaligheids-investeringsaftrek
  • VAMIL - willekeurige afschrijving milieu-investeringsaftrek

Hoe snel verdien ik het terug?

Een gemiddeld huishouden verbruikt circa 3.500 tot 4.000 kWh en betaalt gemiddeld een prijs van 22,5 cent per Kwh. Dit betekent dat u ongeveer € 900,- per jaar aan stroom uitgeeft.

Mocht u een installatie kopen van € 5.000,- (wat 4000 kWh opwekt), dan zal er nog € 867,77 BTW afgaan. Hierdoor zal de investering uitkomen op € 4.132,23. In plaats van dat u elk jaar € 900,- betaalt aan uw stroomkosten. Zult u dit jaarlijks besparen en heeft u dit binnen 5 jaar terugverdiend.

Wilt u er mee aan de slag? Leuk als wij dit samen op pakken!
Bel me gerust bij vragen: 085 00 434 75

PVT zonnepanelen

Een PVT zonnepaneel is een combinatie van een zonnepaneel en een zonnecollector oftewel een hybride. Het is een combinatie waarbij warmte en stroom wordt opgewekt. De warmte wordt vaak gebruikt voor het verwarmen van tapwater en het stroom voor de woning. Een PVT zonnepaneel is vaak een stuk duurder dan een standaard zonnepaneel.

doorsnede PVT zonnepaneel

Een gemiddeld gezin heeft een energie­behoefte van ongeveer 3.500 tot 4.000 kWh. De prijs van een hybride systeem schommelt tussen € 8.000,- en € 16.000,-.

Met een PVT paneel dat vooral bestemd is voor een hoge elektriciteits­productie kunt u uitgaan van een besparing van gemiddeld 100 kWh en ongeveer 40m³ aardgas per vierkante meter collector-oppervlakte.

De levensduur van een hybride systeem met zonnepanelen bedraagt zo'n 30 jaar. Afhankelijk van de configuratie, warmtebehoefte en het type panelen bedraagt de terugverdientijd 10 tot 25 jaar. De gemiddelde subsidie van PVT zonnepanelen ligt op € 1.000,-.

Wilt u er mee aan de slag? Leuk als wij dit samen op pakken!
Bel me gerust bij vragen: 085 00 434 75

Zonnecollectoren

Niet alle panelen wekken stroom op. Deze panelen zien er net wat anders uit en deze zorgen voor warmte in plaats van stroom. Dit zijn zonne­collectoren.

doorsnede PVT zonnepaneel

Soms ziet u ook een rek met ronde buizen op het dak, dit zijn vacuümbuizen. Deze vacuümbuizen zorgen doormiddel van verdamping door zonlicht voor warmte.

doorsnede PVT zonnepaneel

De warmte dat de zonnecollectoren en vacuümbuizen opbrengt geven ze door middel van een vloeistof af aan een buffervat. Dit buffervat zorgt ervoor dat het water wordt verwarmd en hierdoor beschikt over een opslag van warm water. Het gevolg is dat u hier door minder afhankelijk bent van gas. Het buffervat kan er eventueel ook voor zorgen dat de woning wordt verwarmd.

Hoeveel kost het dan?

Gemiddeld kost een zonneboiler voor 4 personen € 3.000,- tot € 4.000,- en daarbij ontvangt u circa € 1.000,- ISDE subsidie op afhankelijk van soort. De besparing met een zonneboiler ligt op ongeveer € 130,- per maand.

Hierdoor zal pas na 25 jaar de investering terugverdienen. Dit is voor veel mensen een reden om dit niet te doen. Het voordeel dat u er uithaalt is dat de maandelijkse kosten naar beneden gaan en een betere Energie-Index krijgt waardoor u vaak een betere label verkrijgt.

Wilt u er mee aan de slag? Leuk als wij dit samen op pakken!
Bel me gerust bij vragen: 085 00 434 75

Meer informatie?

eenvoudig inzicht in uw verbruik met de EnergiePlan app