I.v.m. drukte kunnen momenteel geen nieuwe afspraken gemaakt worden

Direct contact?

085 00 434 75
info@energieplan.nl

Kantoortijden

maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00
zaterdag & zondag gesloten
eenvoudig inzicht in uw verbruik met de EnergiePlan app

Isolatie

De voordelen van isoleren

Isolatie is feitelijk een soort scheidingslaag om de temperatuur beter te behouden en een middel om warmte of kou binnen of buiten te houden.

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten.

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700m³ gas voor verwarming. Dat staat gelijk aan zo'n € 600,-. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 3.050 m³ gas per jaar nodig. Kosten: € 2.500,-. Dat is ruim 4 keer zoveel! Van slechte naar goede isolatie kan dus wel € 1.900,- per jaar schelen aan energiekosten. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5cm dak­isolatie en dubbelglas) valt nog veel te besparen: zo'n € 600,- per jaar als u de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Soorten isolatie:
  1. Gevel- en wandisolatie
  2. Dakisolatie
  3. Raamisolatie

Gevel

Spouwmuur­isolatie is de goedkoopste en makkelijkste manier om de buitenmuren te isoleren. En u bespaart er veel energie mee. Bij een hoekwoning betaalt u bijvoorbeeld maar € 2.000,- en bespaart u zo'n € 650,- per jaar aan energie­kosten (prijspeil 2020). In ongeveer 3 jaar heeft u de kosten voor spouwmuur­isolatie dus terugverdiend!

Type woning Eénmalige kosten Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing*
Tussenwoning € 800,- € 200,- € 260,-
Hoekwoning of 2-onder-1-kap € 2.000,- € 500,- € 650,-
Vrijstaande woning € 3.100,- € 750,- € 1.000,-
* Jaarlijkse besparing energiekosten bij isolatie. Let op: dit zijn gemiddelde bedragen en verschillen per woning en situatie.

Wilt u weten wat u echt gaat besparen? Dan kunnen wij dit voor u op pakken!

Maar niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkel­steens muren. Die kunt u ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant.

Buitenmuur of spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie is goedkoper dan buiten­gevelisolatie.

Maatregel Kosten Jaarlijkse besparing*
Spouwmuurisolatie € 2.000,- € 650,-
Buitengevelisolatie € 13.000,- € 900,-
* Jaarlijkse besparing energiekosten bij isolatie buiten- of spouwmuren. Let op: dit zijn gemiddelde bedragen en verschillen per woning en situatie.
Wilt u weten wat u echt gaat besparen? Dan kunnen wij dit voor u op pakken!

Vloerisolatie

Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan de vloer isoleren. Dat voelt prettig aan en uw energie­rekening gaat omlaag. Maar hoe kunt u de vloer het beste isoleren? Als u een kruip­ruimte hebt, kan het makkelijk aan de onderkant. Maar er zijn ook andere manieren. Wat kost het en wat bespaart u ermee?

Met een geïsoleerde vloer voelt uw huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruip­ruimte tegen en de warmte in uw huis blijft beter hangen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat u minder warmte verliest, hoeft de cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat het energie­verbruik omlaag. Ook prettig voor het milieu.

Type woning Eénmalige kosten Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing*
Tussenwoning € 1.400,- € 310,- € 200,-
Hoekwoning € 1.500,- € 320,- € 210,-
2-onder-1-kap € 1.600,- € 400,- € 270,-
Vrijstaande woning € 2.800,- € 600,- € 400,-
* Jaarlijkse besparing energiekosten bij vloerisolatie. Let op: dit zijn gemiddelde kosten en verschillen per woning en situatie.

Slimme besteding van uw geld

Voor vloerisolatie betaalt u één keer, maar de besparing ziet u elk jaar terug op uw energie­rekening. En het is ook nog eens goed voor de waarde van uw woning.

Dakisolatie

Een warmer huis en toch een lagere energie­rekening. En het is ook nog beter voor het milieu. Een goed idee dus, uw dak isoleren. Zelfs als er al een dunne isolatie­laag in zit. Maar hoe pakt u het aan? Wat kost het, wat levert het op en waar vind u een betrouwbaar bedrijf?

Met dakisolatie bespaart u veel energie en dus geld. Voor een hoekwoning is dat zo'n € 700,- per jaar. Gemiddeld betaalt u € 950,- aan materialen als u het zelf doet, tegen € 4.300,- indien u het werk uitbesteedt. Zelfs als uw dak momenteel matige isolatie heeft, is een verbetering naar goede isolatie de moeite waard. De besparing is dan wel iets lager.

Maar er zijn meer voordelen dan alleen energie­besparing. Met een geïsoleerd dak voelt uw woning prettiger aan. Zie het als een dikke deken die u over uw dak legt: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder de deken blijft het lekker warm. Ook stoot u minder broeikas­gassen uit, omdat u minder gas verbruikt. Goed voor het klimaat dus!

Kosten en besparingen

Stel, u gaat van geen isolatie naar goede isolatie (Rc-waarde: 4) in een hoekwoning. Wat betaalt en bespaart u dan gemiddeld?

Dakisolatie Eénmalige kosten (bij uitbesteden) Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing*
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) € 4.300,- € 1.200,- € 700,-
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) € 4.300,- € 1.200,- € 370,-
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) € 1.000,- € 220,- € 400,-
Isoleren plat dak € 3.300,- € 870,- € 600,-
* Jaarlijkse besparing energiekosten bij dakisolatie. Let op: dit zijn gemiddelde kosten en verschillen per woning en situatie.

Raamisolatie

Minder kou door de ramen? Vervang enkel- en dubbelglas door HR++ of triple glas. U houdt de warmte binnen en wordt het bovendien stiller in huis. En het is goed voor de energie­rekening en het klimaat. Maar wanneer vervangt u het glas en waardoor? Wat kost het en wat levert het u op?

Lees alles over de mogelijkheden om te besparen door raam­isolatie op de kozijnen pagina.

Meer informatie?